Każdy kęs może stać się niesamowitym przeżyciem, podczas którego będziemy odkrywali smak letnich pomidorów na nowo. Wyjątkowe połączenie delikatnych, dojrzałych, soczystych pomidorów i aromatycznych przypraw sprawia, że ketchup nadaje wyrazisty, niepowtarzalny smak potrawom. Oryginalna receptura i naturalnie dobrane składniki gwarantują doskonałą jakość produktu. Ketchup jest idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy kochają mocno pomidorowy smak i pragną jeść zdrowo i smacznie bez obaw o dodatkowe kilogramy w biodrach.

Proste pomidorowe rozwiązanie na każdą okazję

Zapach pieczonego mięsa, kiełbas lub kaszanki polanej ketchupem jest marzeniem każdego łakomczuszka. Bogactwo smaków, niesamowity aromat oraz prostota potraw to zasługa grilla, który ułatwił i zrewolucjonizował życie. Nic tak nie łączy ludzi, jak wspólne grillowanie będące świetnym sposobem na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi. To również sztuka łączenia smaków, aromatycznych przypraw i prostych rozwiązań. Każdy sos można przecież zastąpić przepysznym, gotowym ketchupem, który wzbogaci walory smakowe i nada wyrazisty charakter każdemu z mięs.

Nieocenione bogactwo witamin

Nie ma większej korzyści dla naszego organizmu niż łączenie przyjemnego z pożytecznym. Pyszne, skrupulatnie wybrane i przetworzone pomidory wpływają korzystnie nie tylko na nasze zdrowie, ale również dobre samopoczucie rozpieszczając nasze kubki smakowe. Pomidory są nieocenionym źródłem witamin oraz pierwiastków takich jak żelazo czy potas, które chronią nas przed wieloma chorobami. Zawarta w nich witamina C i E wpływa korzystnie na cerę, ożywiając ją i dodając blasku. Co więcej jedzenie ich to niskokaloryczna przyjemność. Nasza sylwetka na pewno nie ucierpi a wręcz zyska, gdyż pomidory pobudzają przemianę materii.

Ciekawostki na temat ketchupu

  1. Słowo ketchup na początku było nazwą marki – takie słowo wymyślił Henri Heinz, żeby odróżnić swój produkt na tle innych.
  2. Początkowo ketchup wcale nie miał dobrej reputacji, ponieważ w latach 60 XIX wieku niektórzy producenci ketchupu używali smoły jako konserwantu w celu zapewnienia swojemu sosowi odpowiedniego, intensywnego koloru.
  3. Ketchup nie został wynaleziony przez Amerykanów, stworzono go w Chinach, chociaż jego pierwotny skład był inny od tego, który znamy obecnie.
  4. Ketchup z koncentratu jest lepszy od tych ze świeżych pomidorów – dzieje się tak na skutek odparowania wody  większej zawartości likopenu w koncentracie.
  5. Pomidor nie traci po obróbce termicznej swoich właściwości, wręcz je zyskuje, dzięki czemu ketchup jest zdrowszą formą pomidora.

 

Ketchup to jeden z najpopularniejszych dodatków do dań. Pasuje w zasadzie do wszystkiego: od frytek, przez mięsa, a kończąc na grillowanych warzywach. Nie ma polskiego domu bez tego produktu. Ketchup dodatkowo ma wiele pożytecznych, zdrowych dla naszego organizmu składników. Jest więc nie tylko smacznym dodatkiem, ale i zdrowym!

Comments

  1. Bez ketchupu jako dodatku do wielu dań nie wyobrażam sobie życia. Ostatnio zrobiłem z pomidorów ze swojej szklarni super szakszukę 😉 Polecam gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *