Na rynku istnieje wiele rodzajów kawy. Możesz kupić ją w postaci ziarnistej lub zmielonej. To, jaki rodzaj kawy i jej postać wybierzemy ma wpływ na jej smak i właściwości. Parzenie kawy to już rytuał, któremu poddaje się duża liczba osób. Kawę pija się dla przyjemności i pobudzenia organizmu. Różnorodność sposobów podawania kawy sprawia, że każdy znajdzie taką, która zadowala ich podniebienia.

Początki kawy

Kawa, napój przygotowywany z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Najczęściej podawana na ciepło, jednak można ją podawać również na zimno. Za jej rdzenny kraj pochodzenia uznaje się Etiopię. Do Europy trafiła około XVI wieku. Stanowi jedną z najpopularniejszych używek na świecie, dostarcza organizmowi kofeiny, która działa bardzo pobudzająco i orzeźwiająco. Zwiększa sprawność myślenia i poprawia koncentrację, jednak spożywana w dużych ilościach jest szkodliwa dla zdrowia. Rocznie produkuje się około 6,7 milionów ton kawy. Od trunku spożywanego przez nielicznych i czasami niedocenianego, ewoluowała do napoju dla mas i przez specjalistów została wyniesiona do rangi niesamowitej przyjemności jej spożywania.

Kawa w kawiarniach

Kawę pijemy w domu do śniadania, w pracy dla zwiększenia efektywności naszej pracy, a także podczas spotkań ze znajomymi. W pracy czy w domu serwujemy standardową kawę kupowaną najczęściej w sklepach, jeżeli chcemy spróbować pysznej i aromatycznej kawy wybieramy się do kawiarni. Obecnie na rynku jest przeogromny wybór kawiarni, każda stara się wyróżnić szczególnym menu czy wystrojem albo bogatą ofertą parzonych kaw. Profesjonalne kawiarnie serwują kawy ze świeżo palonych ziaren w miejscowych palarniach. Dzięki temu kawa ma niepowtarzalny smak i zapach. Podawana jest przez przeszkolonych baristów, którzy potrafią ozdobić kawę i nadać jej uroku, co stanowi ucztę dla ciała i ducha. Dodatki stanowią zazwyczaj  owoce i kwiaty. Porcelana wybierana do serwowania kawy jest zazwyczaj oryginalna pod względem wyglądu. Wszystko to dodaje wyjątkowości w spożywaniu kawy.

Wyjątkowa kawa

Kawę można parzyć na wiele różnych sposobów. Do najpopularniejszych należą:

  • przelewowe parzenie kawy – wykorzystuje się tutaj ekspres przelewowy i sypaną kawę. Napar jest mocny, zawartość kofeiny jest większa, niż przy użyciu ekspresu ciśnieniowego.
  • parzenie kawy po turecku w tygielku – tygielek to małe naczynie stalowe lub ceramiczne, które pomaga w wydobyciu najlepszych cech kawy. Do tygielka wsypuje się zmieloną kawę i cukier, a następnie zalewa wodą i podgrzewa, nie dopuszczając do zagotowania naparu. Na powierzchni pojawiać się powinna pianka, to wtedy następuje moment zdjęcia tygielka z miejsca podgrzewania, a gdy gęsta piana opadnie, wtedy ponownie się podgrzewa napar, powtarzając minimum 2 razy ten rytuał. Po wszystkim kawa po turecku powinna być gotowa.
  • ciśnieniowe parzenie kawy – włoski sposób na kawę. Używa się ku temu ekspres ciśnieniowy lub kawiarkę. W momencie gotowania wody, pod wpływem ciśnienia zostaje parzona kawa, nie należy dopuścić do zagotowania się kawy, bo będzie miała gorzki smak. Należy ją jak najszybciej przelać do filiżanek lub owinąć zimnym, mokrym ręcznikiem, by zatrzymać proces ekstrakcji.

Ile kawoszy, tyle rodzajów zaparzania i ulubionych rodzajów kawy. Niezależnie od tego, czy mielimy sami ziarna kawy, czy kupujemy już zmieloną kawę, warto pamiętać, że dobra jakość kawy oraz sposób jej parzenia, to dwa główne czynniki wpływające na smak i aromat kawy. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *