Najlepsze jakościowo ziarna kawy

Producenci kawy prześcigają się w przygotowywaniu coraz to nowych propozycji kawy. Na półkach sklepowych możemy spotkać kawy mielone i rozpuszczalne. Zwykle w składzie takiej kawy znajduje się kawa arabica bądź też kawa robusta, w różnym składzie procentowym. Na rynku pojawia się coraz więcej nowości, a także sklepów internetowych, które oferują mieszanki kaw z różnych zakątków świata. Dobra kawa to taka, która nie tylko działa pobudzająco, ale także ma bogaty smak. Kawa mielona, kawa palona, kawa ziarnista – w zależności od potrzeb możemy zakupić różne rodzaje kawy.

Na co zwracać uwagę przy zakupie kawy?

Jeśli zdecydujemy się na zakup kawy przez internet, zastanówmy się najpierw czy chcemy kupić arabikę lub robustę. To dwa najpopularniejsze gatunki kawy, które różnią się od siebie smakiem i wymaganiami uprawy, które bezpośrednio przekładają się na późniejszy aromat i bukiet. Na świecie 80% upraw to arabika, pozostałe 20% to robusta

Świeżo palone ziarna kawowca

Pochodzenie dobrej kawy

Drugim ważnym czynnikiem jest pochodzenie kawy – warunki w jakich ziarno kawowca dojrzewa mają bezpośredni wpływ na jego smak, stąd różnorodny bukiet smakowy. Uprawy górskie są bardziej cenione ze względu na to, że ziarno jest aromatyczne i bardziej wartościowe.
Kawa mielona, a w zasadzie to jak ją zmielimy, ma wpływ na bukiet smaku, który otrzymujemy. Ziarno zmielone na miałki pył ma nieco inny smak i nadaję się do parzenia w tzw. kawiarkach lub kafetierach. Natomiast ziarno grubo zmielone świetnie sprawdzi się do ekspresów przelewowych. Warto zwrócić uwagę, czy producent kawy podaje nam sposób mielenia na opakowaniu, co pozwala na określenie rodzaju parzenia najlepszego dla danej kawy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *