Codzienne dbanie o higienę

Robiąc zakupy czy idąc ulicą, zawsze zwracamy uwagę na otaczające nas środowisko. Kiedy sklep jest brudny to prawdopodobieństwo, że zrobimy w nim zakupy spada. Do każdej sytuacji możemy zastosować to samo kryterium. Jednak są przedsiębiorstwa, które na czystość muszą zwracać większą uwagę niż inni.

Czystość a jedzenie

Żarty o muchach w talerzach i brudnych widelcach nie są śmieszne dla właścicieli restauracji. Z takich powodów każdy klient może zwrócić się ze skargą do Sanepidu. Nie bez przyczyny w kuchni jak i poza nią powinien panować nienaganny porządek. Każdy kucharz powinien być zaopatrzony w czysty fartuch. A w samej kuchni powinny się znajdować ściereczki czy ręczniki papierowe, aby blaty gdzie przygotowuje się jedzenie, mogły być przetarte w każdym momencie. W łazienkach powinny być środki czystości tak, aby personel mógł zawsze umyć ręce. Dzięki temu standardy higieny są zachowane i lokalowi niestraszne są wizyty Sanepidu jak i utrata klientów.

Lekarska sterylność

Wizyty w szpitalach nieodłącznie kojarzą się z ochraniaczami na obuwie. Jednak jest to dopiero początek wymagań panujących w szpitalach. O wiele trudniejsze zadanie mają sami lekarze, gdyż oni o higienę muszą dbać o wiele bardziej niż rodzina pacjentów. W placówkach medycznych na co dzień używana jest chemia profesjonalna, a w szczególności środki antybakteryjne. Jest to szczególnie ważny aspekt w szpitalach. Przy dużej ilości osób chorych trzeba dbać o to, aby zarazki się nie rozprzestrzeniały i nie narażały na infekcję zdrowych osób. Jednak równie duże dbanie o higienę pojawia się też w prywatnych gabinetach lekarskich czy przychodniach.

Higieniczna czystość w placówkach medycznych

W każdej branży dbanie o czystość ma duże znaczenie jednak są takie gałęzie przemysłu, w których jest to szczególnie ważne. Nie kończy się to jednak na medycynie czy gastronomii. Czystość jest równie ważna w szkołach czy fabrykach. Dzięki dbaniu o miejsce pracy możemy uniknąć wypadków czy nawet zmniejszyć straty, które firma ponosi w związku z zachorowalnością kadry.

Comments

  1. Z tą sterylnością to ja bym nie przesadzała, jednak w szpitalu czy w restauracji faktycznie powinno być tak czysto, że da się z podłogi jeść. Powinni częściej sprawdzać takie rzeczy. Sanepid czy coś.

Skomentuj Jagoda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *